Wat voor impact heeft de Brexit op uw btw positie?

Artikel
Wat voor impact heeft de Brexit op uw btw positie?

Wat voor impact heeft de Brexit op uw btw positie?

Artikel

Laatste update: 07 februari 2019
Gepubliceerd: 07 februari 2019

Met iedere dag die voorbij gaat wordt de kans op een ‘harde’ Brexit groter. Hoewel de uittredingsdatum steeds dichterbij komt, lijken maar weinig bedrijven zich hierop voor te bereiden. Wat ons en de Nederlandse douane betreft ten onrechte. Vandaar dat wij in dit kennisdocument een overzicht schetsen van de mogelijke gevolgen van de Brexit voor de omzetbelasting.

Let op: Indien er een deal komt voor 29 maart 2019, dan kunt u tot januari 2021 handelen met Verenigd Koninkrijk zoals u nu gewend bent.

Transitieperiode

Vooralsnog lijkt het Britse parlement geen voorstander van een ‘no deal’ scenario. Als de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk tot een compromis komen voor 29 maart 2019, zal er een overgangsperiode komen tot januari 2021. Dit houdt in dat het Verenigd Koninkrijk tot laatstgenoemde datum deel blijft uitmaken van de Europese douane unie.

Een ‘no deal’ scenario zou echter grote gevolgen kunnen hebben voor uw onderneming. Zo moeten er een aantal formaliteiten worden aangevraagd. Denk daarbij aan de aanvraag van een EORI nummer, AEO vergunning en een artikel 23 vergunning.

EORI nummer

Door de Brexit kan het zijn dat u voor het eerst zaken gaat doen buiten de Europese Unie. U krijgt dan ook voor het eerst te maken met de douane. In dat geval heeft u een EORI nummer nodig. Het EORI nummer is een uniek identificatienummer dat u nodig heeft als u zaken doet waarbij u te maken krijgt met de douane. Als u aangifte doet in Nederland kunt u een EORI nummer zelf samenstellen. Als u daarnaast ook aangifte in een ander land doet, moet u een EORI nummer aanvragen bij de belastingdienst.

Let op: door de drukte bij de Douane kan de doorlooptijd voor de aanvraag van het EORI nummer langer duren. Vraag het nummer dus ruim op tijd aan om te voorkomen dat u producten niet kan in- of uitvoeren.

AEO vergunning

Met het oog op de Brexit valt het Verenigd Koninkrijk vanaf 29 maart 2019 misschien ook onder het internationale handelsverkeer. In het geval u veelvuldig handelt met het Verenigd Koninkrijk kan een Authorised Economic Operator (AEO) vergunning u diverse voordelen op het gebied van internationaal handelsverkeer bieden. Enkele voordelen van deze vergunning zijn onder andere minder fysieke- en documentcontroles en controles op verzoek plaats laten vinden op een afgesproken plaats. Kortom, het minimaliseert uw wachttijden aan de grens.

Artikel 23 vergunning

Door de Brexit valt het Verenigd Koninkrijk niet meer aan te merken als een lid van de Europese Unie. Hierdoor betaalt u bij invoer btw. De (invoer)belastingen, waaronder de btw ook valt, moeten normaal gesproken direct bij invoer voldaan te worden. Dit is echter niet nodig als u over een artikel 23 vergunning beschikt. Voordeel van een artikel 23 vergunning is dat u de btw kunt verleggen naar uw periodieke btw-aangifte. De verleggingsregeling zal gekoppeld worden aan uw btw-nummer. Na afgifte van de vergunning hoeft u bij invoer niet direct btw te voldoen. Dit zal resulteren in een liquiditeitsvoordeel. Het moment van betalen van de (invoer)btw en het terugvragen valt, door de verlegging naar de aangifte, namelijk gelijktijdig.

Levering van goederen

Indien u handelt met klanten uit een andere lidstaat van de Europese Unie, moet u een opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) te doen. Dit geldt op dit moment ook voor het Verenigd Koninkrijk/ Dit zal echter in de toekomst veranderen. Na de transitieperiode hoeft u geen ICP opgaaf en Intrastat aangifte meer te doen. Immers, het leveren van goederen naar het Verenigd Koninkrijk zal na 1 januari 2021 worden beschouwd als export. Daarom moet u dan aan bepaalde douaneformaliteiten voldoen.

Daarnaast gaat het 0% btw tarief gelden voor export van goederen, mits aan de hand van administratie aangetoond kan worden dat de goederen de Europese Unie hebben verlaten. Ook hiervoor geldt dat het nu al handig is om een EORI nummer en AEO vergunning te verkrijgen.

Levering van diensten

Levert u diensten aan afnemers in het Verenigd Koninkrijk? Deze diensten worden na de transitieperiode (uitzonderingen daargelaten) behandeld als zijnde ‘out of scope’ voor de Nederlandse omzetbelasting. Dit houdt in dat op basis van de Nederlandse Wet geen heffing toe komt aan Nederland. Naar alle waarschijnlijkheid wordt uw dienstverlening belast in het Verenigd Koninkrijk. Hiervoor moet u zich registreren in het Verenigd Koninkrijk om aan uw btw verplichtingen te voldoen, zoals het afdragen van btw aan de Britse belastingdienst.

Voorbereiding op de Brexit belangrijk

Het is van belang om nu in actie te komen, voordat het dadelijk te laat is. Bepaal wat er nodig is om geen ‘extra’ last te hebben van de Brexit. Wij kunnen u daar uiteraard mee helpen. Het is goed om te bepalen hoeveel u handelt met het Verenigd Koninkrijk. Vervolgens moeten de kosten van douanerechten worden bepaald. Dit kan door uw producten te koppelen aan de douanetarieven. Daarnaast moet u rekening houden met douaneafhandeling. Verzend u maar een beperkt aantal zendingen naar het Verenigd Koninkrijk? Dan is het verstandig om de douaneafhandeling uit te besteden bij een dienstverlener zoals een douane agent.

Tijd tikt door

Met nog een kleine twee maanden te gaan is het verstandig om actie te ondernemen. Heeft u vragen over de Brexit of wilt u zich laten informeren hoe de Brexit in uw situatie uitpakt? Neem dan gerust contact op met één van onze btw specialisten, zij helpen u graag!