Subsidie voor energiezuinige- en/of milieuvriendelijke investeringen in de horeca

Artikel
Subsidie voor energiezuinige- en/of milieuvriendelijke investeringen in de horeca

Subsidie voor energiezuinige- en/of milieuvriendelijke investeringen in de horeca

Artikel

Laatste update: 28 februari 2020
Gepubliceerd: 04 juni 2019

Wilt u als horeca ondernemer investeren in energiezuinige en/of milieuvriendelijke investeringen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) of Milieu-investeringsaftrek (MIA). In dit artikel zetten we beide fiscale subsidieregelingen uiteen en wijzen we u op de belangrijkste investeringen voor de horeca waarop deze subsidie mogelijk van toepassing is.

Investeringssubsidie voor energiebesparingen

Bij investering in energiezuinige bedrijfsmiddelen komt u mogelijk in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit levert u dubbel voordeel op. Uw energiekosten gaan omlaag én u betaalt minder belasting. De EIA geldt zowel voor ondernemers in de inkomstenbelasting als in de vennootschapsbelasting. Door gebruik te maken van de EIA kunt u 45% van de investering extra in aftrek brengen van de fiscale winst.

Energielijst 2020

Wanneer u gebruik wilt maken van de EIA geldt de voorwaarde dat het bedrijfsmiddel op de Energielijst 2020 staat. Wij hebben voor u een beknopt overzicht gemaakt van de mogelijkheden die de Energielijst 2020 biedt voor de horeca:

 • Energiezuinige professionele koel- of vrieskast
 • Energiezuinige (vaat)spoel- of (vaat)wasmachine
 • Inductie bak- of kookplaat
 • Infrarood salamander met pandetectie
 • Inductie frituurtoestel
 • Warmtebrug voor horeca en grootkeukens

Investeringssubsidie voor milieubesparingen

Naast de EIA is er een soortgelijke regeling voor milieuvriendelijke investeringen: de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze aftrek is bestemd voor investeringen die aanzienlijke milieubesparing opleveren. Met de MIA kunt u 13,5% tot 36% van de investering extra in aftrek brengen van de fiscale winst.

Daarnaast bestaat ook de Vervroegde Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL). Door gebruik te maken van de VAMIL kunt u direct 75% van de investering afschrijven van de fiscale winst. Dit levert u naast een direct liquiditeitsvoordeel ook een rentevoordeel op.

Milieulijst 2020

Ook wanneer u gebruik wilt maken van de MIA en de VAMIL geldt de voorwaarde dat het bedrijfsmiddel op de Milieulijst 2020 moet staan. Wij hebben voor u een beknopt overzicht gemaakt van de mogelijkheden die de Milieulijst 2020 biedt voor de horeca:

 • Glasversnipperaar voor horecabedrijven
 • Circulaire keuken met terugnamegarantie
 • Elektrische bestelauto
 • Elektrische brom- of snorfiets
 • Inzamelinstallatie voor blikjes en flessen (zonder statiegeld)

Aanvragen

Om gebruik te maken van de EIA, de MIA en de VAMIL moet u binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting een aanvraag indienen. Doet u dit niet? Dan verspeelt u het recht op deze subsidiemogelijkheden. Uiteraard kunnen wij de benodigde aanvraag voor u verzorgen.

Weten of u in aanmerking komt?

Bent u benieuwd of u gebruik kunt maken van deze regelingen en of uw (voorgenomen) investering aan de juiste voorwaarden voldoet? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!