Tekorten op de arbeidsmarkt in de sector transport en logistiek

Artikel
Transport & logistiek

Tekorten op de arbeidsmarkt in de sector transport en logistiek

Artikel

Expertise: Transport & Logistiek
Onderwerp: Werkgeverschap
Laatste update: 18 mei 2018
Gepubliceerd: 12 juli 2016

Nederlandse werkgevers hebben grote moeite met het werven van goede medewerkers in de transport en logistiek. Uit het HR Trends-onderzoek onder HR-professionals blijkt dat de wervingsproblemen in de sector transport en logistiek groter zijn dan voorzien.

In een top-10 van vacatures die het moeilijkst te vervullen zijn, worden drie posities ingenomen door functies die gerelateerd zijn aan de sector transport en logistiek. Het gaat hier met name om technici en onderhoudsmedewerkers, productie medewerkers en ICT’ers. Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim een derde van de hr-professionals problemen ervaart bij het werven van personeel.

Jonge Nederlandse vrachtwagenchauffeurs

Daarnaast zitten bedrijven, volgens branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN), ook te springen om jonge Nederlandse vrachtwagenchauffeurs. Het gaat beter met de economie en hierdoor is er meer werk voor transportbedrijven. Daarnaast is de gemiddelde leeftijd van vrachtwagenchauffeurs vrij hoog en gaan veel chauffeurs binnenkort met pensioen.

De tekorten op de arbeidsmarkt in de sector transport en logistiek bieden kansen voor jongeren in Nederland. Er is al een toename geconstateerd van jongeren die de mbo-opleiding tot vrachtwagenchauffeur doen. Deze jongeren hebben bijna gerandeerd een baan. Tot 2020 zijn er ongeveer 2.000 nieuwe beroepschauffeurs nodig per jaar en zullen er zo’n 10.000 vacatures vervuld moeten worden.

Werving en selectie

Uit het onderzoek blijkt dat veel bedrijven zich meer inzetten voor werving en selectie van nieuwe medewerkers. DRV Personeel kan u helpen met de werving en selectie van nieuwe medewerkers. Heeft u specifieke vragen of wilt u vrijblijvend kennis met ons maken? Neem contact op met een vestiging bij u in de buurt.

*Bron: http://www.logistiek.nl/carriere-mensen/nieuws/2016/6/tekort-aan-icters-in-met-name-transport-en-logistiek-101145503