Financieren: waar moet u rekening mee houden?

Artikel
Financieren: waar moet u rekening mee houden?

Financieren: waar moet u rekening mee houden?

Artikel

Expertise: Agrarische sector
Onderwerp: Financieringen
Laatste update: 10 juli 2018
Gepubliceerd: 10 juli 2018

Er is veel veranderd op het gebied van financieren. Een goede voorbereiding is essentieel. Daarvoor zetten wij de belangrijkste op een rij.

Financieringsaanvraag voorbereiden

Een goed plan wordt eigenlijk altijd gefinancierd door de bank. Zo’n plan vergt van u als ondernemer een degelijke voorbereiding voordat u een financieringsaanvraag indient. Belangrijke onderdelen van de aanvraag zijn:

  • zekerheid van waarde;
  • ondernemerschap (technisch en economisch); en
  • geldstroom.

Zekerheid van waarde

Waar voorheen een hypotheek voor 30 jaar afsluiten voor aankoop van cultuurgrond geen probleem was, ligt dat nu anders. De zekerheid van de waarde van de cultuurgrond is voor een kredietverstrekker niet meer voldoende. Belangrijkste vraag die de kredietverstrekkers nu stellen is: hoeveel financiering wordt er terugbetaald binnen welke termijn?

Ondernemerschap

U moet de bank overtuigen van goed ondernemerschap door aan te tonen dat de behaalde technische resultaten goed zijn. Denk aan de kwaliteit van producten en productopbrengsten per hectare. Bij goed ondernemerschap spelen uiteraard ook de economische resultaten een rol. Daarbij is financieel inzicht erg belangrijk. De bank verwacht dat u financieel inzicht heeft in bijvoorbeeld de kostprijs van de verschillende gewassen per hectare, maar van mogelijk kostprijsverhogende effecten van de keuzes die u maakt.

Geldstroom

Bij geldstroom gaat het om inzicht in de liquiditeiten richting de toekomst. Uiteraard is dan voldoende betalingscapaciteit belangrijk.

Bronnen buiten de bank

De zogenaamde Basel-akkoorden zorgen voor veranderingen bij de banken. Het is verstandig om niet van één kredietverstrekker afhankelijk te zijn. Naast bancaire financieringen kunt u op zoek gaan naar andere vormen van financiering, zoals lease.

Vragen en/of ondersteuning?

Heeft u vragen of wilt u ondersteuning bij het opstellen van een financieringsaanvraag? Neemt u dan contact op met een van onze adviseur. Wij helpen u graag verder.