Wat betekent de BIK voor uw bedrijf?

Artikel
Wat betekent de BIK voor uw bedrijf?

Wat betekent de BIK voor uw bedrijf?

Artikel

Expertise: Belastingadvies
Onderwerp: Loonheffing (lh)
Laatste update: 12 oktober 2020
Gepubliceerd: 12 oktober 2020

Het kabinet heeft de vormgeving van de baangerelateerde investeringskorting (BIK) bekendgemaakt. De BIK is bedoeld om tijdens de huidige coronacrisis investeringen te stimuleren en geldt voor investeringen in de periode 1 oktober 2020 t/m 31 december 2022. We zetten in dit artikel uiteen wat de BIK voor u als ondernemer kan betekenen.

BIK brengt voordeel voor mkb-bedrijven

Via de BIK kunt u 3% van uw investeringsbedrag tot € 5 miljoen verrekenen met de loonheffing. Bij een hoger investeringsbedrag kunt u 2,44% van het bedrag boven deze grens verrekenen. Dit pakt dus gunstig uit voor kleinere investeringen.

Let op! De percentages voor 2022 staan nog niet vast en zijn afhankelijk van een evaluatie van de regeling eind 2021.

Ondergrens € 20.000

De BIK kan per jaar vier keer worden aangevraagd. Er geldt per aanvraag een ondergrens van € 20.000 en per bedrijfsmiddel een ondergrens van € 1.500. Dit betekent dus dat u uw investeringen goed moet monitoren!

Verrekenen met loonheffing

De BIK kan verrekend worden met de loonheffing en is daardoor alleen interessant voor bedrijven met personeel. Door deze systematiek is het voordeel van de regeling ook niet afhankelijk van de winst.

Samen met investeringsregelingen

De BIK kan worden verkregen naast de bestaande investeringsregelingen, zoals de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de milieu-investeringsaftrek en de energie-investeringsaftrek. De BIK geldt alleen voor investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen.

In de onderstaande voorbeelden wordt weergegeven wat de overheid bijdraagt aan uw investeringen:

Uiterlijke betaaldatum

De investeringen moet u uiterlijk tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 betalen en ook binnen zes maanden na volledige betaling in gebruik nemen. Verder geldt er een aantal voorwaarden die vergelijkbaar zijn met die van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

BIK aanvragen vanaf 1 september 2021

Bedrijven die investeren kunnen vanaf 1 september 2021 de BIK aanvragen bij RVO.nl. Na ontvangst van een BIK-verklaring, kunt u de BIK verrekenen met de loonheffing. RVO geeft een dergelijke verklaring af binnen 12 weken na ontvangst van de aanvraag. De verrekening met uw loonheffingen vindt dus plaats op zijn vroegst eind 2021!