Hypotheek aflossen? Denk aan peildatum box 3

Artikel
Eigen woning

Hypotheek aflossen? Denk aan peildatum box 3

Artikel

Laatste update: 26 september 2019
Gepubliceerd: 26 september 2019

Nu de aftrek van hypotheekrente verder wordt beperkt en sparen nauwelijks meer iets oplevert of u zelfs rente moet gaan betalen over uw spaargeld, is het wellicht aantrekkelijk uw hypotheek geheel of deels af te lossen. Maar houd daarbij wel de peildatum van box 3 in de gaten.

Wanneer is de peildatum voor box 3

De peildatum voor uw vermogen in box 3 is op 1 januari. Dit betekent dat de te betalen belasting over uw vermogen in box 3 afhankelijk is van de omvang van uw vermogen op 1 januari van het betreffende jaar. Op 1 januari 2020 wordt dus vastgesteld hoeveel belasting u over uw box 3 vermogen moet betalen over 2020.

Hypotheek in januari afgelost

Eerder sprak het gerechtshof in Den Haag zich uit in een zaak waarbij een belastingplichtige haar hypotheekschuld in januari van het betreffende jaar had afgelost. Het geld had het grootste deel van het jaar dus geen rendement opgeleverd, maar werd wel volledig meegeteld voor de belastingheffing in box 3.

Geen individuele en buitensporige last

Het gerechtshof was van mening dat er desalniettemin geen sprake was van een 'individuele en buitensporige last'. Volgens vaste rechtspraak kan dit een reden zijn de belastingheffing te matigen, maar dat was in dit geval dus niet aan de orde.

Aflossen eigen keuze

De keuze om de hypotheek af te lossen, was de eigen keuze van de belastingplichtige. Ook dit kon dus geen argument zijn om in deze situatie van de wet of peildatum af te wijken.

Tip! Zorg dat u in een vergelijkbare situatie uw hypotheek indien mogelijk vóór 1 januari aflost. Ook als u de aankoop van een woning geheel of deels met eigen geld doet, is het verstandig dit indien mogelijk vóór 1 januari te doen. Dit vermindert namelijk uw box 3 vermogen op de peildatum!

Wij helpen u graag met fiscale vragen over de gevolgen van aflossing van uw hypotheek of aankoop van een woning.