Subsidie voor energiezuinige- en/of milieuvriendelijke investeringen in 2020

Artikel
EIA, MIA en Vamil subsidie ondernemer

Subsidie voor energiezuinige- en/of milieuvriendelijke investeringen in 2020

Artikel

Expertise: Belastingadvies, Subsidieadvies
Onderwerp: EIA » Mia en Vamil
Laatste update: 05 maart 2020
Gepubliceerd: 23 januari 2019

Bent u ondernemer en overweegt u te investeren in energiezuinige- en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de fiscale subsidieregelingen energie-investeringsaftrek (EIA), milieu-investeringsaftrek (MIA) of Vervroegde Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). De overheid wil hiermee investeringen in energiebesparende- en/of milieuvriendelijke maatregelen stimuleren. In dit artikel vertellen wij u graag meer over deze fiscale subsidieregelingen.

Bekijk hier alle subsidiemogelijkheden specifiek voor de horeca

Bekijk hier alle subsidiemogelijk specifiek voor de (glas)tuinbouw

De EIA in 2020

De Energie-investeringsaftrek EIA is een subsidieregeling voor energiezuinige investeringen. De EIA levert u dubbel voordeel op. Uw energiekosten gaan omlaag én u betaalt minder belasting. Door gebruik te maken van de EIA kunt u 45% van het investeringsbedrag extra in aftrek brengen van de fiscale winst. Deze aftrekpost komt bovenop de (reguliere) kleinschaligheids-investeringsaftrek.

Energielijst 2020
Wanneer u gebruik wilt maken van de EIA geldt de voorwaarde dat het bedrijfsmiddel op de Energielijst 2020 staat. Hieronder vindt u een aantal van de meest gebruikte mogelijkheden die de Energielijst 2020 biedt:

  • LED-verlichting
  • Zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking
  • Warmtepomp
  • HR-luchtverwarmer
  • HR-glas

Uiteraard is dit slechts een kleine greep uit de vele subsidiemogelijkheden die de Energielijst 2020 te bieden heeft.

De MIA en de Vamil in 2020

De Milieu-investeringsafterk (MIA) en de Vervroegde afschrijving Milieu-investeringen (Vamil) zijn subsidieregelingen voor investeringen die aanzienlijke milieuwinst opleveren.

MIA 2020
Met de MIA kunt u 13,5% tot 36% van het investeringsbedrag extra in aftrek brengen van de fiscale winst. Ook deze aftrekpost komt bovenop de (reguliere) kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Vamil 2020
Met de Vamil kunt u direct 75% van het investeringsbedrag afschrijven van de fiscale winst. Dit levert u naast een direct liquiditeitsvoordeel ook een rentevoordeel op.

Milieulijst 2020
De bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA en Vamil staan vermeld op de Milieulijst 2020. Hieronder treft u enkele van de meest gebruikte mogelijkheden die de Milieulijst 2020 biedt:

  • Elektrisch aangedreven voertuig
  • Elektrisch aangedreven bestelauto
  • Elektrisch aangedreven mobiele werktuig

Ook biedt de Milieulijst 2020 veel nieuwe mogelijkheden voor ondernemers die investeren in circulair ondernemen, bijvoorbeeld in het aanwenden van gerecyclede grondstoffen of het verbeteren van de scheiding van kunststoffen.

Aanvragen EIA, MIA of Vamil

Om gebruik te maken van de EIA, de MIA en de Vamil moet u binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting een aanvraag indienen bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland. Doet u dit niet? Dan verspeelt u het recht op deze subsidiemogelijkheden.

Meer weten over de subsidieregelingen en voorwaarden?

Bent u benieuwd of u gebruik kunt maken van deze subsidieregelingen en of uw (voorgenomen) investering aan de juiste voorwaarden voldoet? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!