Terugvragen buitenlandse btw? Dien een verzoek in voor 1 oktober 2019

Artikel
Btw buitenland

Terugvragen buitenlandse btw? Dien een verzoek in voor 1 oktober 2019

Artikel

Laatste update: 23 augustus 2019
Gepubliceerd: 24 augustus 2017

Heeft u als Nederlandse ondernemer in 2018 in een ander EU-land btw betaald? In de regel kunt u deze btw terugvragen. Doe dit wel op tijd! Uw teruggaafverzoek moet vóór 1 oktober 2019 ingediend zijn bij de Belastingdienst. Een te laat binnengekomen verzoek, wordt mogelijk niet meer in behandeling genomen.

Om buitenlandse btw terug te kunnen vragen moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. We zetten ze hieronder kort voor u op een rij:

  • Uw onderneming is in Nederland gevestigd;
  • U doet in het betreffende EU-land geen btw-aangifte; en
  • U gebruikt de goederen en diensten uit het andere EU-land voor prestaties die met btw worden belast.

Er kan dus geen btw worden teruggevraagd indien u geen ondernemer bent voor de btw, enkel vrijgestelde prestaties levert of ontheffing heeft van administratieve verplichtingen.

Teruggaafverzoek

U kunt de door u betaalde buitenlandse btw zelf terugvragen door een verzoek in te dienen bij de Belastingdienst. Daarvoor heeft u inlogcodes nodig. Heeft u deze nog niet, vraag deze dan eenmalig zo snel mogelijk aan. Binnen vier weken ontvangt u van de Belastingdienst de inloggegevens. Ook wij kunnen met uw toestemming de buitenlandse btw voor u terugvragen. Neem daarvoor zo snel mogelijk contact op met een van onze btw-specialisten.

Drempelbedragen

Het terugvragen van de in een ander EU-land betaalde btw kan, bij een teruggaafverzoek na afloop van een kalenderjaar, al voor een btw-bedrag van minimaal € 50. Het btw-bedrag moet minimaal € 400 zijn als het gaat om een verzoek per kwartaal tijdens het kalenderjaar. Komt het btw-bedrag onder deze drempels, dan is het aan het EU-land of uw verzoek wel of niet in behandeling wordt genomen.

Tijdig verzoek

Wilt u de in 2018 in het buitenland betaalde btw terugvragen dan moet uw verzoek hiervoor binnen zijn vóór 1 oktober 2019. Bent u te laat dan kan het andere EU-land uw teruggaafverzoek weigeren.

Tip! Wacht niet tot eind september met het teruggaafverzoek voor buitenlandse btw. Hoe meer ondernemers wachten tot het laatste moment, hoe groter de kans dat de speciale belastingdienstsite voor de teruggaaf van btw uit andere EU-landen overbelast raakt en u niet kunt inloggen.

Meer informatie

Heeft u vragen ten aanzien van buitenlandse btw of twijfelt u of u de btw kunt terugvragen? Laat hier uw contactgegevens achter en één van onze btw-specialisten neemt vrijblijvend contact u op.