Duidelijkheid over btw-behandeling van vouchers

Artikel
Btw accountant

Duidelijkheid over btw-behandeling van vouchers

Artikel

Expertise: Belastingadvies
Onderwerp: Btw
Laatste update: 01 mei 2018
Gepubliceerd: 01 mei 2018

De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen dat moet zorgen voor meer duidelijkheid over de btw-heffing van vouchers. Een voucher is een instrument dat bij inwisseling kan gelden als betaling voor een dienst of goed. Na de wetswijziging kunnen ook cadeaubonnen onder het begrip voucher vallen. Nu vallen deze nog niet onder het begrip, maar is er een aparte regeling binnen de btw.

Voucherrichtlijn

Door het aangenomen wetsvoorstel wordt de voucherrichtlijn van de EU vanaf 1 januari 2019 in Nederland toegepast. Voorheen hanteerden alle EU landen hun eigen regels over de heffing van vouchers, met mogelijke dubbele btw-heffing als gevolg. De richtlijn zorgt voor meer aansluiting van die regels waardoor de kans op dubbele heffing afneemt.

Voucher voor enkelvoudig gebruik

In het wetsvoorstel wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten vouchers: vouchers voor enkelvoudig gebruik of meervoudig gebruik. Er is sprake van enkelvoudig gebruik als bij uitgifte van de voucher duidelijk is waar en waarvoor de voucher ingewisseld kan worden. Denk hierbij aan een bloemenbon, deze bloemenbon kan alleen gebruikt worden bij de betaling voor de levering van bloemen binnen Nederland door aangesloten bloemisten. Of denk aan een voucher die recht geeft op toegang tot een popconcert in Nederland. Bij een voucher voor enkelvoudig gebruik, moet bij het verstrekken en verkopen van de voucher btw worden afgedragen. U betaalt de btw over het bedrag dat is betaald voor de voucher.

Voucher voor meervoudig gebruik

Als nog niet duidelijk is voor welk bedrag en waar de voucher wordt ingewisseld, dan wordt er gesproken van een voucher voor meervoudig gebruik. Denk hierbij aan een supermarkt die een bon van € 20 uitgeeft. Het is bij uitgave niet bekend wat er met de bon gekocht gaat worden, dit kunnen etenswaren (9% btw) zijn of alcoholische versnaperingen (21% btw). Bij een voucher voor meervoudig gebruik wordt de btw pas afgedragen wanneer deze wordt ingewisseld voor een dienst of een goed.

Meer informatie

Roept dit wetsvoorstel vragen bij u op of wilt u meer informatie over de btw gevolgen van vouchers en kortingsbonnen? Neem dan contact op met uw adviseur bij DRV.