Geen MIA-aftrek meer voor hybride auto

Artikel
Geen MIA-aftrek meer voor hybride auto

Geen MIA-aftrek meer voor hybride auto

Artikel

Laatste update: 21 februari 2019
Gepubliceerd: 21 februari 2019

Sinds dit jaar krijgt u voor plugin-hybride auto's geen milieu-investeringsaftrek (MIA) meer. Daarnaast is de MIA voor volledig elektrische auto's verminderd. Wij zetten in dit artikel voor u de gevolgen uiteen.

Focus op elektrisch

Het afschaffen van de MIA voor plugin-hybride auto’s hangt samen met de focus van het kabinet op volledig elektrisch rijden. Daarom is de MIA afgeschaft voor plugin-hybride auto's die tot 30 gram CO2 per kilometer uitstoten.

Geen MIA voor plugin-hybride auto's in 2019

Plugin-hybride auto's met een maximum uitstoot van 30 gram CO2 per kilometer stonden in 2018 nog op de Milieulijst. U kreeg bij aanschaf van een dergelijke nieuwe auto tot een investeringsbedrag van € 35.000 27% MIA. De MIA leverde u dus maximaal € 9.450 aan extra aftrek op. Sinds dit jaar kunt u van een plugin-hybride auto geen MIA meer ontvangen.

Ook minder MIA voor elektrische auto's

Volledig elektrische auto's komen nog wel in aanmerking voor de MIA. Het percentage is echter verlaagd van 36% naar 27%. Daarnaast is ook het maximale investeringsbedrag verlaagd van € 50.000 naar € 40.000. Het maximale aftrekvoordeel van de MIA is daardoor verlaagd van € 18.000 naar € 10.800.

In lijn met overige aanpassingen

De aanpassingen in de Milieulijst zijn in lijn met overige aanpassingen rond elektrisch rijden. Zo is sinds 2017 ook de verlaagde bijtelling afgeschaft voor het privégebruik van plugin-hybride auto's van de zaak.

Wilt u meer weten over de MIA voor personenauto’s of bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor MIA? Neem dan contact met ons op.