Gemengde kosten in 2020 niet geheel aftrekbaar!

Artikel
Gemengde kosten in 2020 niet geheel aftrekbaar

Gemengde kosten in 2020 niet geheel aftrekbaar!

Artikel

Gemengde kosten zijn in 2020 tot een vast bedrag van € 4.700 niet aftrekbaar van de winst. Dit betekent een verhoging met € 100 ten opzichte van vorig jaar. Naast het vaste bedrag van € 4.700 kunt u ook kiezen voor een wettelijk vastgesteld percentage. Het is afhankelijk van de door u gemaakte gemengde kosten, wat voor u het meest voordelig is. Wij zetten het voor u uiteen.

Wat zijn gemengde kosten?

'Gemengde kosten' is een fiscale benaming voor kosten die naast een zakelijk ook een privé-element bevatten. Vanwege dit privé-element zijn deze kosten deels niet aftrekbaar. Onder gemengde kosten vallen bijvoorbeeld de kosten van voedsel, drank en genotmiddelen. Maar ook de kosten van representatie inclusief recepties, feestelijke bijeenkomsten en vermaak én ook de kosten van congressen, seminars, symposia, excursies, studiereizen en dergelijke.

Aftrek gemengde kosten beperkt tot 80% of 73,5%

In plaats van het vaste bedrag, kunt u ook kiezen om een wettelijk vastgesteld percentage niet in aftrek te brengen. De aftrek van deze kosten is in beginsel beperkt tot 80% voor ondernemers in de inkomstenbelasting en tot 73,5% voor ondernemingen in de vennootschapsbelasting, zoals bv’s.

Aftrek gemengde kosten: wanneer kiezen voor vast bedrag of percentage?

Bent u ondernemer in de inkomstenbelasting en geeft u gedurende het jaar meer uit aan gemengde kosten dan € 23.500? Kies dan voor het vaste bedrag. Heeft u per jaar minder dan € 23.500 aan gemengde kosten dan kunt u beter kiezen voor het percentage. Als van de gemengde kosten namelijk 20% niet aftrekbaar is, is dit gelijk aan het vaste bedrag van € 4.700. U kiest dus het laagste bedrag aan niet aftrekbare gemengde kosten!

Loonsom soms bepalend voor bv’s

Bij de vennootschapsbelasting kunt u ook kiezen uit het vaste bedrag of het wettelijk vastgesteld percentage (dus 73,5%). Maar als 0,4% van de fiscale loonsom binnen de onderneming hoger is dan € 4.700 dan is dat bedrag niet aftrekbaar.

Let op! Dit betekent dat voor bedrijven in de vennootschapsbelasting met een loonsom van meer dan € 1.175.000 het vaste bedrag hoger ligt dan € 4.700 (€ 1.175.000 x 0,4% = € 4.700). Voor deze bedrijven heeft de verhoging naar € 4.700 dus geen gevolgen.

Heeft u vragen over de aftrek van gemengde kosten? Neem dan contact met ons op.