Wat betekent het Brexit-akkoord voor uw bedrijf?

Artikel
Vlaggen

Wat betekent het Brexit-akkoord voor uw bedrijf?

Artikel

Expertise: Internationaal ondernemen
Onderwerp: Brexit
Laatste update: 27 november 2018
Gepubliceerd: 27 november 2018

De 27 lidstaten die overblijven in de Europese Unie (EU) hebben ingestemd met het akkoord dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk regelt. Premier May moet dit akkoord in december nog wel door het Britse Lagerhuis loodsen en ook het Europese parlement moet nog instemmen. Wij zetten de belangrijkste punten in het akkoord voor Nederlandse bedrijven op een rij.

1. Voorlopig geen extra handelstarieven

Het Verenigd Koninkrijk blijft na het officiële vertrek uit de EU op 29 maart 2019 voorlopig in de interne markt. Deze transitieperiode duurt tot eind 2020. Voorlopig komen er dus geen extra handelstarieven. Het Verenigd Koninkrijk en de EU onderhandelen in de transitieperiode over nieuwe handelsafspraken. Komen ze hier niet op tijd uit, dan kan de transitieperiode eenmalig met nog eens maximaal twee jaar worden verlengd.

2. EU-regels volgen, minder controles

De EU wil in principe 'onnodige' handelsbelemmeringen wegnemen. Dit hangt echter af van de bereidheid van de Britten om zich te houden aan de regels van de EU. Hoe meer regels het VK volgt, hoe minder checks en controles er aan de grens nodig zijn. Hoe hecht de handelsrelatie tussen de EU en het VK wordt, is dus nog onduidelijk. De Britse politiek zal zich ook hierover nog moeten uitspreken.

3. Visserij komt later

In het uittredingsakkoord is opgenomen dat tijdens de transitieperiode tot eind 2020 alles voor de visserij bij het oude blijft. Dit betekent dat Europese vissers in die periode mogen vissen in de Britse wateren. Over de visserij in Britse wateren na 2020 wordt gedurende de transitieperiode verder onderhandeld.

4. Geen belemmeringen werknemers

Voor mensen uit de EU die nu in het Verenigd Koninkrijk werken, verandert er niets. Dit geldt ook voor Britten die in de EU werkzaam zijn.

4. Hoe nu verder?

Als het Britse Lagerhuis instemt met het conceptakkoord, beginnen de dag na het vertrek van de Britten op 29 maart de onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Als er een parlementair 'No' komt, dan is er geen akkoord en vertrekt het Verenigd Koninkrijk zonder afspraken uit de EU.

Let op: in het geval van een parlementair ‘No’ is er géén transitieperiode en zullen er op 30 maart onder andere strenge douanecontroles en importtarieven moeten worden ingevoerd.

Tip! Ondanks dat er nu een conceptakkoord ligt, blijft er veel onzeker en is een no-deal Brexit nog niet van de baan. Bereid u dus voor en kijk welke gevolgen dat voor u kan hebben, bijvoorbeeld met de Brexit Impact Scan van de Rijksoverheid of via www.hulpbijbrexit.nl. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met uw contactpersoon of één van onze Brexit specialisten binnen DRV.