Een particulier met zonnepanelen is btw-ondernemer!

Artikel
Subsidie

Een particulier met zonnepanelen is btw-ondernemer!

Artikel

Expertise: Subsidieadvies
Onderwerp: Btw » Subsidie
Laatste update: 24 mei 2018
Gepubliceerd: 24 juni 2013

Een particulier die via zonnepanelen energie opwekt en deze (deels) teruglevert aan het energiebedrijf, is ondernemer voor de btw. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 20 juni 2013. Dit zorgt weliswaar voor administratieve rompslomp, maar kan ook een btw-voordeel opleveren!

Uitspraak Europese Hof van Justitie

Meneer Fuchs heeft als particulier in Oostenrijk zonnepanelen op het dak van zijn privéwoning geplaatst. De energie die hij daarmee opwekt, levert hij aan het openbare elektriciteitsnet. Hij kan de geproduceerde elektriciteit niet opslaan voor uitgesteld eigen verbruik.

Volgens het Europese Hof van Justitie kan de heer Fuchs door het terugleveren van de opgewekte energie als btw-ondernemer worden aangemerkt. Fuchs moet hierdoor weliswaar btw afdragen over de opbrengst van de energie die hij teruglevert, maar hij kan ook de btw op aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen in aftrek brengen. 

Gevolgen voor Nederland

Het gevolg van deze uitspraak is dat Nederland er opeens tienduizenden btw-ondernemers bij lijkt te krijgen. De administratieve rompslomp die hier bij komt kijken – zoals het inschrijven als ondernemer, het versturen van nota’s en het doen van btw-aangiften – zal als nadelig worden ervaren. Door gebruik te maken van bestaande regelgeving kunnen deze nadelen echter beperkt worden, terwijl het voordeel (btw-aftrek) behouden blijft.

In Nederland hebben we namelijk de Kleineondernemersregeling (KOR). Op grond van die regeling komt u in aanmerking voor een belastingvermindering als u in een jaar minder dan 1.883 euro aan btw moet betalen. Is dat zelfs 1.345 euro of minder, dan hoeft u in het geheel geen btw te betalen. U kunt de Belastingdienst dan zelfs verzoeken om ontheffing van de administratieve verplichtingen, waardoor u geen facturen meer hoeft te sturen en geen btw-aangifte meer hoeft te doen.

Als u in het eerste jaar wel btw-aangifte doet – om de btw op aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen terug te vragen – en vervolgens voor het tweede jaar de ontheffing aanvraagt, heeft u dus wel het voordeel, maar (vrijwel) geen nadeel! 

Let op! De uitspraak van het Europese Hof van Justitie is ‘vers van de pers’. De kans is groot dat dit de Nederlandse staat geld gaat kosten. De Belastingdienst zal mogelijk op formele gronden, zoals het te laat terugvragen van btw, proberen de schade te beperken. Ook is het mogelijk dat de wetgever snel de wet zal aanpassen.

Bovendien zal de uitspraak mogelijk niet in alle gevallen (volledig) doorwerken. Bijvoorbeeld wanneer u maar één elektriciteitsmeter heeft, die het verbruik en de teruglevering aan het elektriciteitsnet saldeert.

De tijd zal uitwijzen wat de exacte gevolgen zullen zijn. Wij adviseren om u tijdig aan te melden als btw-ondernemer om zo in ieder geval uw rechten open te kunnen houden. Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met de DRV-vestiging bij u in de buurt.