Investeren in biobased economy en duurzaam grondstoffengebruik

Artikel
Logistiek

Investeren in biobased economy en duurzaam grondstoffengebruik

Artikel

Expertise: Subsidieadvies
Onderwerp: Mia en Vamil
Laatste update: 18 mei 2018
Gepubliceerd: 20 november 2014

Bent u ondernemer en wilt u fiscaal voordelig investeren in biobased projecten? Dat kan met de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). In de Milieulijst 2014 zijn diverse mogelijkheden opgenomen om te investeren in technologie na de ontwikkelingsfase.

Milieu-investeringsaftrek en Vamil

Investeert u in een milieuvriendelijk product of bedrijfsmiddel dat voorkomt op de Milieulijst, dan heeft u mogelijk recht op de Milieu-Investeringsaftrek (MIA). Afhankelijk van de categorie waarin uw milieu-investering valt, kunt u tot maximaal 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om 75% van de investering willekeurig af te schrijven (Vamil).

Klik hier voor de Milieulijst 2014

Groene grondstoffen

MIAVamil biedt ondersteuning voor biobased economy in de volle breedte. Daarnaast kunnen ondernemers met steun van MIAVamil investeren in bioraffinage, biochemie en teelt en verwerking van natuurlijke vezels, algen, wieren en kroos. Voor bedrijven is het daardoor financieel zeer aantrekkelijk om (half)producten te maken uit organisch materiaal.

Recycling

Ook voor recycling van materialen zijn er in 2014 meer mogelijkheden voor belastingaftrek. De voorwaarde dat grondstoffen worden hergebruikt voor gelijkwaardige of betere toepassingen is verruimd. Belastingaftrek is nu ook mogelijk voor hergebruik van grondstoffen in een laagwaardiger toepassing, ook al zijn de fiscale voordelen voor dergelijke toepassingen minder groot.

De omschrijvingen voor duurzaam grondstoffengebruik betreffen veelal zogenoemde generieke bedrijfsmiddelen. Het bedrijfsleven wordt zo geprikkeld om zelf met innovatieve oplossingen te komen. Daarnaast stimuleert MIAVamil onder andere investeringen in emissiearme of geluidarme mobiele machines.

Aanvragen

Een aanvraag moet binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting zijn ingediend. Het is nog niet bekend hoe de regeling er in 2015 gaat uitzien. Met het einde van het jaar in zicht, is het wellicht verstandig nog in 2014 een aanvraag in te dienen.