Investeren in producten met een duurzaam keurmerk

Artikel
Innovatiebox

Investeren in producten met een duurzaam keurmerk

Artikel

Expertise: Subsidieadvies
Onderwerp: Mia en Vamil » Subsidie
Laatste update: 15 mei 2018
Gepubliceerd: 03 december 2014

Bent u als ondernemer van plan om te investeren in bedrijfsmiddelen met een duurzaam keurmerk? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) en Variabele afschrijving milieu-investeringen (Vamil). De Nederlandse overheid stimuleert hiermee investeringen in machines, apparaten en andere bedrijfsmiddelen die milieu- en welzijnsvriendelijk zijn.

Ondernemers voor de inkomstenbelasting en de vennootschapbelasting kunnen gebruikmaken van deze regeling, waarbij** **27% van de investering extra in aftrek mag worden gebracht. Tevens komt u dan in aanmerking voor de willekeurige afschrijving van de investering (75%). Dat levert u naast een liquiditeitsvoordeel ook een rentevoordeel op.

Voorwaarden

Uw aangeschafte of nog aan te schaffen bedrijfsmiddelen moeten wel vallen onder één van de onderstaande keurmerken.

  • Cradle-to-Cradle: bouwmaterialen, wanden, vloeren, daken, interieur en inrichting, stoffering en textielen, persoonlijk en huishoudelijk.
  • Dubokeur: paalfunderingen, binnen- en buitenspouwbladen, gevelisolatie, systeemwanden, vloerisolatie en dakbedekking.
  • Europees Ecolabel: non-food producten en diensten zoals allesreinigers, computers, toeristische accommodaties, wasmiddelen, verven en beitsen, hygiënisch papier en televisies.
  • Milieukeur: agro/food en non-food productgroepen zoals groenten, aardappelen en fruit, bier, betonproducten, varkensvlees, boomkwekerijproducten, brandblussers, groene elektriciteit, eieren en autowasstraten. Maar ook aparte productgroepen zoals terreinbeheer, slagers, bloemisten, bakkerijen en zoetwarenindustrie, groenten- en fruitafdelingen van supermarkten en de zorgsector.
  • NL GreenLabel: benodigdheden, afscheiding, beplanting, bodemmanagement, duurzame energie, grondstoffen en materialen, infra, interieur beplanting, inrichting buitenruimte, verhardingen, verlichting en watermanagement.
  • Nordic Ecolabel: kopieer- en WC- en schrijfpapier en autoreinigingsproducten.
  • Slimbouwen Product: industrialisatie van het bouwproces, levensduurbestendig bouwen, reductie milieubelasting.

Let op!
Alleen bedrijfsmiddelen die worden geboekt als investeringen komen in aanmerking voor MIA en Vamil. Investeringen die zich binnen 5 jaar terugverdienen komen niet in aanmerking.

Daarnaast dient u aan te kunnen tonen dat met het bedrijfsmiddel milieuvoordelen worden behaald en dat het milieurendement groter is dan wettelijk verplicht.

Aanvragen

U dient binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting een aanvraag in te dienen.